Fotballens festdag

Det hele startet som en tilfeldighet en varm mai-kveld i 1981 da en utsatt kamp mellom Rosenborg og Fredrikstad ble spilt kvelden før Nasjonaldagen. Publikumstilstrømningen til Lerkendal var så god at en tradisjon ble skapt. Siden har man kunnet glede seg til kamp på de arenaene med størst publikums-tilstrømning, men det er ikke bare i Eliteserien at det inviteres til fest.

Spesielt på Lerkendal
Det er sjeldent at mesterskaps-grossist Rosenborg inviterer til 16.mai fest på Lerkendal med så få poeng som de har nå, og samtidig er det jo litt spesielt at motstander er Eirik Hornelands gamle klubb Haugesund. Statistisk sett så vinner RBK, gjestene har kun to seiere på Lerkendal, men en av dem kom faktisk på denne datoen i 2011 da Thomas Sørum scora kampens eneste mål. Siden denne dagen ble fast i terminlista har den regjerende seriemesteren spilt alle de 39 kampene hjemme. Av de 15 siste har RBK kun vunnet 7, og på de 8 siste så har halvparten endt med tap. Et nytt nederlag vil ikke gjøre situasjonen enklere og det vil ikke bli noen hyggelig 17.mai for spillere, trenere og ledere i den tidligere så seiersvante klubben.

Fest i Fredrikstad

Publikum har ikke akkurat strømmet til arenaene så langt denne sesongen, og det er et tankekors at Odd som er nummer to på tabellen, og virkelig ses på som en utfordrer i kampen om Seriemesterskapet, sliter med å trekke flere folk enn et FFK som så langt er middelhavsfarere to divisjoner lavere. Det blir faktisk spennende å se hvor det kommer flest publikummere. Det sier mye om fotballinteressen ved munningen av Glomma at de samler rundt 5000 på kamp mot Stjørdals Blink, samtidig som det bør være en tankevekker for flere klubber i divisjonen over.

Kommenterer i Mjøndalen
Selv tilbringer jeg kvelden som kommentator i Mjøndalen hvor Lillestrøm er gjester, Vegard Hansen besøkte russen i Molde i helga og det er ikke umulig at han gjør besøk hos lokale russ om alle poengene blir igjen hos bruntrøyene. Før kampen har begge lag 8 poeng, LSK sliter på bortebane, men har statistisk sett et godt tak på Mjøndalen, med tap i kun tre av 22 møter. Uansett så gleder jeg meg stort, slik de gjør det i Tromsø der «Slaget om Nord Norge» utkjempes, på et fullsatt stadion i Stavanger der Stabæk er gjester, i Bergen hvor et Sarpsborg 08 i desperat seiers-nød gjester Stadion, og i hovedstaden der Vålerenga er vertskap for et Strømsgodset som har ny ansvarlig i Håkon Wibe Lund.

I tillegg er det fotballfest mange andre steder i landet og det er bare å ønske lykke til med alle kampene, og å ønske dere en god 17.mai som garantert blir aller best der vinnerlagene hører hjemme.

Eliteseriens oddsfavoritter, med oddsammenligning fra maxgevinst.com:

Tekst: Dag Solheim
Foto: Bildbyrån